Deochiul

       Sa va spun cateva lucruri despre deochitura, unul dintre lucrurile rele cele mai des intalnite. Ce este deochiul? Este o uitatura ori o vorba care vatama, om, copil, ori animal, si este cel mai des fara voia celui ce deoache. Deocheatul se poate face fara rautate, din placerea de a te mira sau de a lauda peste masura, fara nici un gind de a aduce vreun neajuns.

       Unele persoane au aceasta insusire de cind s-au nascut iar altele au capatat-o de-a lungul vietii, din cauza anumitor imprejurari. Acestea se pot deochea si ele singure atunci cind se arata peste masura de fericite de ele insele. Cel ce are aceasta patima de a deochea simte atunci cind deoache pe cineva, caci il dor ochii, il ustura ori simte ca o arsura in ochi ori in fata. Cei ce se stiu ca deoache, trebuie sa scuipe de trei ori asupra persoanei de care se mira ori sa lase un semn, o scama de la haina, ceva, ca sa platessca aceasta magie fara voie.

Cine poate fi deocheat?

       Asa cum am spus,, cel mai adesea copiii, fetele frumoase, bolnavii, femeile care alapteaza (de aceea nu se lasa sa intre in casa om strain, dupa ce femeia a nascut) precum si mirele si mireasa in ziua nuntii si imediat dupa aceea. Deochiul poate atinge si animalele din casa si chiar si plantele. Cum se mainifesta deochiul? El are semne sigure si, daca nu le cunosti ori de multe ori nu le iei in seama, boala de deocheat poate fi lunga si uneori chiar foarte grava. Primul semn este iscarea din senin de mari dureri de cap si cascatul incontinuu, desi persoanei respective nu-i este pic de somn. Copiii se aprind la fata, le tiuie urechile si au calduri mari, iar adultii sunt apucati de varsaturi sau le curge sange din nas. Animalele tremura din cap pina la picioare, n-au chef si nici vlaga, tanjesc si zac fara motiv.

Cum sa va feriti de deochi

  •        Asa cum am spus, pentru a feri pe cineva de deochi, calea cea mai simpla este sa-l scuipi de trei ori zicind” Ptiu, ptiu, ptiu, sa nu-i fie de deochi”.
  • Copii nu trebuie lasati sa se uite in oglinda pana la varsta de un an, caci se pot deochea singuri.
  • Tot asa, ca sa fie feriti de deochi, copilul nou nascut trebuie cantarit inainte de ai face prima baie. Atentie, insa, nu trebuie sa spuneti nimanui cat este greutatea indicata de cantar si nici sa lasati pe cineva sa priveasca la cantar.
  • Usturoiul este cel mai bun aparator de deochi, prins de o panglicuta ori o ata rosie si atarnat la gat, ori la caciulita copilului.
  • Tot la cei mici sau la animale se mai poate lega la incheietura o panglica rosie, simpla, caci uitatura rea se aduna asupra acestei culori atragatoare si copilul sau animalul este ferit de vatamare.
  • Se mai poate face pe fruntea copilului un semn cu cenusa de vatra, cu praful de pe talpa amestecat cu putin scuipat, ori cu funinginea de la horn. Dar acest semn, e facut in miflocul fruntii, fie la incheietura sprincenelor, il poate face doar mama copilului.
  • Aurul este iarasi un bun aparator contra deochiului, orice obiect de aur purtat la gat, la ureche ori la mana putind atrage energia rea din privirea vatamatoare.
  • Un talisman de mare efect impotriva deochiului, chiar daca este mai greu de realizat, este cel facut din 2, 4, sau 6 coarne de radasca uscate si prinse fie direct la gat, pe un snurulet, fie puse intr-un saculet de pinza.

DESCINTECELE DE DEOCHI

       Cel mai des folosit este descintecul de deochi, cind cel bolnav sau atins de uitatura deocheata are dureri mari de cap, ameteli, uneori varsaturi sau o stare de rau puternic si zace ca de somnolenta, fara a putea dormi. In aceste situatii, luati o cana cu apa magnetizata, luata numai in faptul zilei ca sa fie vasul sau fantana neinceputa si stingeti in ea noua carbuni aprinsi luati de pe vatra.        Pentru fiecare carbune aruncat in vasul cu apa, numarati inapoi de la noua la unu, iar la ultimul carbune, dupa ce ati numarat doi…unu… spuneti urmatorul descantec, intepind carbunii din vas cu cutitul magic…

Sting toate strigarile,

Toate pociturile

Cum se sting taciunii

Sa se stinga deochiul

Toate cascaturile,

Toate uitaturile

Sting ochii cei rai din cale

Si gurile cele rele

Sa n-aiba la ce se uita

Sa n-aiba la ce striga

Sa treaca de grija lui….

(se rosteste numele de botez a persoanei deocheate)

 

       Sau se mai poate spune:

Fugi ochi de deochi

Iesi si fugi din calea lui…( numele de botez al celui deocheat)

Pe pamant pustiu

Unde vantul nu bate

Unde cainii nu latra

Si cocosii nu canta.

Amin!

       Cand veti descinta de deochi, veti vedea ca veti casca mai mereu, cu gura mare, ca si cum v-ar fi pocnit un somn mare. Nu va speriati, caci acesta este semnul vindecarii celui deocheat si semn sigur cda raul iese din omul respectiv.

CE SE FACE DE DEOCHI LA PRUNC MIC

       Se scuipa pe degete, se manjeste talpa piciorului si se manjeste copilul la frunte si la buric, rostind unul dintre descintecele de mai sus.

       Descintecele se spun de trei ori, apoi din apa unde stau carbunii stinsi, bolnavul trebuie sa bea cateva inghitituri si sa-si ude tamplele. Restul de apa ramasa se arunca pe un caine din drum sau se varsa in loc curat, dar nu la radacina de pom. Descantecul se poate spune si asupra unui obiect al bolnavului, o camasa, batista, ori un maieu care se descinta la fel.

       Apoi se picura pe camasa apa descintata, iar cel bolnav trebuie sa o imbrace, sa guste de trei ori din cana, sa se spele cu o parte din apa pe frunte, pe ochi si pe cap, iar restul s-o verse pe un caine ori o pisica, pentru ca deochiul sa fuga si sa fie aruncat atunci cind animalul respectiv se scutura de apa de pe el.

TALISMANUL PROTECTOR IMPOTRIVA DEOCHIULUI

       Descintatul de deochi este bun si poate fi facut asupra oricui atins de uitatura, ori de cuvinte rele, fie el batrin sau copil, iar efectul lucrarii este sigur chiar si asupra animalelor, caci si ele se pot deochea.

       Cel mai bine, dupa descantatul de deochi, este ca bolnavul sa se pazasca de alte trimiteri de deochi si de uitaturi piezise si pizmase. Cum? Sa capete un talisman vrajit, ocolit cu descantece in trei fapturi de seara, pe care sa-l poarte mereu asupra lui.

       Iate cum se face un talisman de acest fel: intr-un saculet de panza alba puneti trei boabe de tamaie, trei fire de urzica si trei fire de par din capul omului respectiv. Pe linga avestea, puneti si un ban vechi, un catel de usturoi si o bucatica, nu mai mare ca o ungie, dintr-o lumanare alba care a fost arsa la biserica.

       Coaseti saculetul la gura asa fel incat sa iasa un patrat mic de panza si descantati-l, timp de trei zile, cu unul dintre descantecele de mai sus. In toate aceste trei zile nu scoateti talismanul din camera magica si pastrati-l acoperit cu un pahar sau un glob de cristal. Omul trebuie sa poarte peticul de panza lipit de piele tot timpul, fara a-l indeparta de trupul lui. Pentru aceasta, saculetul va fi prins cu un snur fie la brau, fie in jurul gatului.

No comments

Leave a Reply